Ik wens je geluk, gezondheid en een liefdevol jaar

Santiago de compostella

928.571 stappen

VAN COMPUTER NAAR PENSEEL, PALETMES & VERF

Na 928.571 stappen op weg naar Santiago de Compostella (650 km), bijzondere ontmoetingen en veel mooie gesprekken ben ik weer thuis In de volle overtuiging dat ik mijn bijdrage wil leveren aan het stimuleren van creativiteit. Mijn doel: creativiteit en kunst een prominente plek geven in deze turbulente wereld, in het leven en werk van mensen.

De afgelopen 40 jaar heb ik mijn creativiteit ingezet in de reclamewereld. Waarvan 20 jaar Comforte en 20 jaar Het Communicatieplein.

Mijn volgende stap (minimaal 20 jaar): kunst op de wereldkaart zetten!

Dit betekent voor mij het stimuleren van creativiteit en kunst in organisaties/maatschappij. Daarnaast maak ik zelf kunst en ik draag mijn kunstkennis over aan andere mensen.  

In deze nieuwjaarsbrief vertel ik meer over het stimuleren van kunst en creativiteit op de werkvloer.

Het stimuleren van creativiteit op de werkvloer doe ik niet alleen. Maar samen met Astrid, mijn echtgenoot en beste maatje in mijn leven. Als arbeids- en organisatiepsychologe stelt zij dagelijks de vraag aan ondernemers, leidinggevenden en medewerkers wat zij nodig hebben om lekker te werken, werkgeluk te ervaren en succesvol te zijn. Om toekomstbestendig te zijn en blijven. En dat is creativiteit, één van de belangrijkste factoren om te kunnen meebewegen in deze snel veranderende wereld.

Hoezo creativiteit? Waarom zou je hier aandacht aan besteden als werkgever? Lees hieronder verder!

‘Logica brengt je

van A naar B.

Verbeelding brengt je overal.’

Albert Einstein

‘Creativiteit zorgt
voor werkgeluk,
vindingrijkheid en
probleemoplossend
vermogen’.

Cultuur Werkt!

‘De beste ideeën
worden niet
geboren in een
prikkelarme
omgeving.’

Cultuur Werkt!

‘Creativiteit is
de motor van
innovatieve
ideeën.’

Cultuur Werkt!

“Een kind van 6 zit ijverig te tekenen. Ik vraag aan haar wat zij maakt en zij zegt: Ik teken God.

Ik zeg tegen haar dat niemand weet hoe God eruit ziet. Ze kijkt mij aan en zegt; Wacht nog maar een minuut…”

Sir Ken Robinson

Waarom creativiteit op de werkvloer?

De kracht van creativiteit is enorm. Veel groter dan tot voor kort werd gedacht.

Out of the box-denken, probleemoplossend vermogen en sociale vaardigheden groeien explosief dankzij creativiteit. Precies wat bedrijven nodig hebben om toekomstbestendig te blijven.

De wereld verandert razendsnel door kunstmatige intelligentie, robotica, nanotechnologie en autonoom transport. Wil een organisatie daarvan profiteren, dan zijn creatieve medewerkers van levensbelang. Medewerkers die kansen creëren, in oplossingen denken en zich vlot aanpassen.

Bovendien zijn medewerkers gelukkiger, gemotiveerder en gezonder van geest en lichaam als er ruimte is voor creativiteit. En dus productiever en duurzamer inzetbaar. In alle opzichten een win-winsituatie.

Lees meer hierover in de whitepaper van Cultuurwerkt

Wil jij een uur vrijblijvend sparren over creativiteit bevorderen op de werkvloer met Ferdy en Astrid?

Mijn bijdrage aan creativiteit op de werkvloer 

Creativiteit op de werkvloer is…

een must!

In het rapport The Future of Jobs publiceerde The World Economic Forum de bevindingen van hun onderzoek naar vaardigheden die werknemers in de toekomst moeten hebben. Wat opvalt in het rapport: creativiteit  is één van de top 3-vaardigheden geworden voor medewerkers. Creativiteit hebben we nodig om in deze snel veranderende wereld innovatief te zijn én te blijven.
Creativiteit betekent iets nieuws maken. Op een andere manier naar de werkelijkheid kijken om tot nieuwe concepten en probleemoplossingen te komen. Als kunstenaar ben ik daar dagelijks mee bezig. Een veeg met mijn paletmes op doek, het doek omdraaien, nog een dikke streep met penseel en het doek met plastic bewerken… Dan ontstaat er een vorm waarmee ik verder kan om uiteindelijk tot een inspirerend kleurrijk werk te komen.

 

Wat zou er gebeuren als medewerkers op deze manier naar hun werk kijken? De boel eens op zijn kop zetten, out of the box naar hun werk kijken om tot oplossingen te komen. Dat gun ik iedereen die werkt, in welk beroep dan ook.

Hoe? Door met teams aan de slag te gaan, met kwast, verf en paletmes tijdens de workshop Buiten de lijntjes kleuren.

.

Kunst verbindt, verbaast, laat je anders kijken en anders handelen.

Het afgelopen jaar heb ik meerdere teams van medewerkers en studenten uitgedaagd om aan de slag te gaan met paletmes, verf en doek. Buiten de lijntjes kleuren, out the box denken en onderzoeken wat dit kan betekenen voor hun werk. Van frustrerende blikken tot blije gezichten. Van ‘dit wordt helemaal niets’ tot ‘kijk eens wat leuk geworden’. Van ‘ik kan dit echt niet’ tot ‘nou ja toch wel goed eigenlijk’.

Pop Up Museum

Weet jij welke creatieve talenten jouw medewerkers, collega’s bezitten?

Pop Up Museum

Welke creatieve talenten bezitten jouw medewerkers, collega’s? Zijn het talenten die je goed kunt inzetten op de werkvloer? De accountmanager die in de avonduren en het weekend salsa-dansinstructeur is. Die vol enthousiasme de kunst van salsa dansen weet over te brengen, een groep weet te boeien en uit te dagen om keer op keer dezelfde beweging te maken totdat ze het in de benen hebben. De backoffice-medewerker die prachtige tassen maakt, tot in de finesses afgewerkt. De manager die met zijn gedichten de juiste snaar weet te raken.

Hoe zou het zijn om deze talenten in te zetten in het werk? Om medewerkers de ruimte te geven hun passie en talent in te zetten? Om waardering te geven voor wie ze zijn en wat ze kunnen?
Reken maar dat dit bijdraagt aan werkgeluk, vitaliteit en productiviteit!

Wil je weten hoe?

Ik ontwerp graag samen met jou het  Pop-up museum geheel op maat gemaakt voor jouw organisatie.

Mag ik u voorstellen.

Dit is Zwerf van Zooy tot Zuyveringh

Kunstobject voor Kiwa

Na jaren werken als expert marketing-communicatie voor KIWA werd ik vorig jaar gevraagd om een kunstwerk te maken. Kiwa had een challenge uitgezet voor de medewerkers op de diverse locaties in het land, die de kantoren en buitenterreinen schoonhouden. En bij een challenge hoort een bokaal. Prachtige opdracht! Met heel veel plezier heb ik  Zwerf van Zooy tot Zuyveringh gemaakt van afvalmateriaal. 

"Elke samenleving die er niet in slaagt de energie en creativiteit van haar jeugd te benutten, zal achterblijven."

Kofi Annan
★★★★★

"Creativiteit is intelligentie die plezier heeft"

Albert Einstein
★★★★★

"Eat, Sleep, Create"

★★★★★

Schrijf je ook in voor mijn nieuwsberichten